Σχεδόν ενενήντα χρόνια έχουν περάσει από τη χρονιά που ανέβαινε στο Παρίσι το έργο «Βικτόρ ή Τα Παιδιά στην Εξουσία» (1929) με το οποίο ο Ροζέ Βιτράκ έβαζε φωτιά στα θεμέλια του αστικού θεάτρου. Ένα από τα λίγα έργα που εκπροσωπούν το κίνημα του σουρεαλισμού στο θέατρο και προάγγελος του θεάτρου του παραλόγου,{ ένα αναρχικό σκηνικό ποίημα που ακροβατεί μεταξύ καγχασμού, ειρωνείας και γκροτέσκ υπερβολής. } εκμεταλλεύεται τη φόρμα του αστικού δράματος -καθώς είναι γραμμένο ως έργο «σαλονιού»- για να το υπονομεύσει και, παράλληλα, να στηλιτεύσει την υποκρισία και τη σήψη που κρύβεται πίσω από την έξωθεν καλή μαρτυρία κάθε «αγίας» αστικής οικογένειας. Η ανακάλυψη του Βικτώρ, την ημέρα των ένατων γενεθλίων του, πως ο πατέρας του διατηρεί εξωσυζυγική σχέση με τη μητέρα της φίλης του Εσθήρ, η οποία αποδεικνύεται τελικώς αδερφή του, είναι το όχημα για να γκρεμιστεί με εκκωφαντικό τρόπο η πλήρης υποκρισίας ζωή των δύο οικογενειών.
Δομημένο γύρω από το συγγραφικό εύρημα που θέλει τον εννιάχρονο Βικτώρ να διαθέτει αφύσικη ανάπτυξη ενήλικου άνδρα, το έργο μαρτυρά εξ αρχής τις προθέσεις του. Ο Βιτράκ απολύτως εσκεμμένα, πιστός στις αρχές του σουρεαλισμού, δε γράφει ένα δράμα, κι ας μεταχειρίζεται απολύτως δραματικά γεγονότα, κι ας κλείνει τη διαδρομή από την άγνοια στη γνώση με έναν θάνατο και μια αυτοκτονία. Κάνοντας χρήση βασικών εικονοκλαστικών εργαλείων από αυτά που χαρακτηρίζουν το σουρεαλιστικό κίνημα, τουτέστιν την αποσύνδεση της γλώσσας από τα νοήματά της, την υπερβολική χρήση λεκτικών κλισέ και αυτοσχεδιασμών, την ακατάσχετη αθυροστομία και σκατολογία, τη διαρκή υπονόμευση του λόγου και της λογικής, το σχεδιασμό τυποποιημένων χαρακτήρων, την κατάλυση της δομημένης πλοκής, ο Βιτράκ έχει συνθέσει ένα αναρχικό σκηνικό ποίημα που ακροβατεί μεταξύ καγχασμού, ειρωνείας και γκροτέσκ υπερβολής. Ακόμη και το φινάλε είναι ενδεικτικό της υπονομευτικής του διάθεσης, όταν η καμαριέρα θα απευθυνθεί στους θεατές, κλείνοντάς τους το μάτι: «μα… αυτό είναι δράμα!».
«..Η γενικη ετυμηγορία για το εργο είναι πως προκειται για ένα πανεξυπνο κομματι, ισαξιο με τις καλυτερες τρελες κωμωδιες του αμερικάνικου σινεμα!!!! Το κοινο(πρεπει) να γελάει ασταματητα με αυτά τα κωμικα πλασματα τα μπερδεμενα σε καταστάσεις πιο πραγματικες από τη πραγματικοτητα» …
Καποιος κριτικος ειπε- αναφέρει παλι ο Ανούιγ, πως ο Βιτρακ είναι ο άμεσος κληρονομος του Ζαρρύ. Μα και μηπως ο Ζαρρύ δεν ήταν απογονος του Μολιέρου. Να σκεφτει κανεις ότι «Ο Βικτορ ή Τα Π..» γράφτηκε και πρωτοπαρουσιάστηκε το 1928!
Ο Βικτόρ, είναι ένα “παρά φύσιν έξυπνο”, υπερανεπτυγμένο εννιάχρονο αγόρι που καταλαβαίνει τα πάντα, αλλά δεν έχει προλάβει ακόμα να ζήσει τίποτα. Την ημέρα των γενεθλίων του, αυτό το μέχρι τότε, παιδί-υπόδειγμα με την προδιαγεγραμμένη “καριέρα μοναχογιού” της αστικής τάξης, αποφασίζει να “τινάξει το σπίτι του στον αέρα”.
Στα ένατα γενέθλια του Βικτόρ, οι γονείς του οργανώνουν ένα πάρτυ με τους πιο στενούς φίλους, το στρατηγό και την οικογένεια Μανιώ. Ο Κάρολος, πατέρας του Βικτόρ, διατηρεί για χρόνια ερωτική σχέση με την κυρία Μανιώ κι έχει αποκτήσει μαζί της ένα παιδί, την Εσθήρ. Όλοι γνωρίζουν τι συμβαίνει αλλά προτιμούν να μη συζητούν γι’αυτό. Ο Βικτόρ, ένα παιδί πολύ έξυπνο για την ηλικία του, ανακαλύπτει την αλήθεια μετά από μια συζήτηση με την Εσθήρ κι αποφασίζει να αποκαλύψει τα πάντα ειρωνευόμενος τους πάντες. Η βραδιά έχει απρόβλεπτη και δραματική εξέλιξη. Έρχεται μια παλιά φίλη της μητέρας του Βικτόρ, οι γονείς του Βικτόρ λογομαχούν άσχημα, η Εσθήρ πέφτει στο πηγάδι, ο κύριος Μανιώ παθαίνει κρίση κι αργότερα, στο σπίτι του, αυτοκτονεί, ο Βικτόρ αρρωσταίνει και στο τέλος του έργου πεθαίνει κι οι γονείς του αυτοκτονούν.
Συντελεστές: Μετάφραση: Παύλος Μάτεσις, Σκηνοθεσία(και Μουσική επιμελεια): Μηνάς Τίγκιλης, Σκηνικός Χώρος/ Κοστούμια: Θελμα Κασουλιδου, Φωτισμοί: Παναγιωτης Μανούσης, Ηθοποιοί: Βικτορ/Μάριος Ιωαννου, Εσθηρ/ Παντελίτσα Μαυρογιάννη, Καρολος Πωμελ(πατερας του)/ Μανώλης Μιχαηλίδης, Αιμιλία Πωμελ(μητερα/)Ελεάνα Παπαδοπουλου, Λιλη Καμαριερα/ Μαρία Φιλίππου,Αντουαν Μανιω(πατερας της)/ Ζήκος Λουκας, Θηρεσία,μαμα της(ερωμενη τουΚαρολου)/Δανάη Χρήστου, Λονσεγκυρ (Στρατηγος)/Γιαννος Αντωνίου, Κυρία Ιντα/Μέλπω Κολόμβου
Ένα ζευγάρι λύκων χρόνια μαζί ,έτοιμοι να κατασπαράξουν ο ένας τον άλλο και οποιονδήποτε άλλο βρεθεί στον δρόμο τους!! Τρέφονται με τις ματωμένες σάρκες των συναισθημάτων τους πνιγμένοι στο αλκοόλ! Ένα νεαρό ζευγάρι μελλοντικών λύκων προσκεκλημένο στην φωλιά τους, είναι έτοιμο να ενταχθεί στην αγέλη! Ένα άγριο παιχνίδι διπόλων ξεκινά με ανυπολόγιστες συνέπειες και άγνωστη κατάληξη. Άντρας- γυναίκα, Αγάπη – μίσος, θύτης- θύμα, γονιμότητα- στειρότητα, Ιστορία – βιολογία.
Διασκευή – Σκηνοθεσία: Μαρίνος Ανωγυριάτης
Σχεδιασμός Φωτισμών: Αλεξάντερ Γιότοβιτς
Σκηνικά / Κοστούμια: Σταύρος Αντωνόπουλος
Χορογραφία: Γιώργος Δημόπουλος
Παίζουν: Βίβιαν Νικολαΐδη, Παναγιώτης Μπρατάκος, Χάρης Αριστείδου και Μικαέλλα Θεοδουλίδου
Λεμεσός: θέατρο Ενα
Ημερομηνίες παραστάσεων
Avant-première: 27 Νοε. 2019
Πρεμιέρα: 4 Δεκ. 2019
Παραστάσεις: 6, 7, 8, 10, 13, 14, 15 και 18 Δεκ. 2019
Ο θείος Γιάννης – το νέο έργο του Αντώνη Γεωργίου, σε σκηνοθεσία Ευριπίδη Δίκαιου στο Θέατρο Versus
«Φλεβάρης αλλά εγώ έβλεπα γυρόν μου φθινόπωρο, φύλλα, φύλλα, φύλλα — τζ̆’ ένιωθα μέσα μου την αγωνία του κάθε φύλλου όταν αφήνει το δέντρο του τζ̆αι πέφτει».
Ο Αλέξανδρος και η Ειρήνη είναι χρόνια φίλοι. Πετυχημένοι στον επαγγελματικό τομέα τους, οικονομικά άνετοι και μόνοι. Μαζί τους στην παρέα η Μαίρη και ο άντρας της, ο Kώστας. Συναντιούνται συνήθως στο σπίτι του Αλεξάνδρου, τρώνε κινεζικά και σούσι, παίζουν επιτραπέζια παιχνίδια. Ενίοτε ταξιδεύουν.
Ένας γάτος φέρνει στον μικρόκοσμό τους τον Γιώργο, έναν φοιτητή που ψάχνει να βρει το δρόμο του σε μια χώρα που διώχνει τους νέους της. Γοητεύεται από τον τρόπο ζωής των «μεγάλων» και τους γοητεύει με τα νιάτα, τη ζωντάνια και την ομορφιά του. Η παρουσία του θα είναι καταλυτική για τις σχέσεις στην παρέα αλλά και για τις προσωπικές τους αλήθειες.
Μότσαρτ, Βιβάλντι, Σοπέν και Πασχάλης Τερζής. Έξω από το παράθυρο θροΐζουν τα φύλλα φθινοπώρου και η πραγματικότητα παρελαύνει με εμβατήρια.
Ο Ευριπίδης Δίκαιος σκηνοθετεί στο Θέατρο Versus το καινούργιο έργο του Λεμεσιανού συγγραφέα Αντώνη Γεωργίου. Είναι η πρώτη συνεργασία τόσο του συγγραφέα όσο και του σκηνοθέτη με το Versus αλλά η δεύτερη μεταξύ τους συνάντηση, μετά την επιτυχημένη παραγωγή το 2014 του έργου La Belote, που χαρακτηρίστηκε τότε ως «μια σπουδαία πράξη κοινωνικής αυτογνωσίας, η οποία λειτουργεί χάρη στην ικανότητα των δημιουργών της παράστασης να συλλαμβάνουν τις σημαντικές πτυχές του εθνικού χαρακτήρα» (Νόνα Μολέσκη, Ο Φιλελεύθερος, 30/11/2014).
Το καινούργιο έργο του Αντώνη Γεωργίου, γραμμένο το 2016 στην καθομιλουμένη κυπριακή διάλεκτο, διαδραματίζεται στην Κύπρο, αλλά δεν αφορά μόνο τον τόπο μας. Ένα σύγχρονο, πολυπρόσωπο έργο που, εκκινώντας από το τοπικό και το συγκεκριμένο, παρατηρεί τα όσα συμβαίνουν γύρω και μέσα μας και αγγίζει διαπροσωπικά και κοινωνικά ζητήματα του σήμερα. Ένα έργο για τη μοναξιά του καθενός μας στο φόντο της πραγματικότητας γύρω του, μια ελεγεία για τον χρόνο που περνάει και τον έρωτα.
Τα σκηνικά και κοστούμια σχεδιάζει ο Λάκης Γενεθλής, τον φωτισμό ο Αλεξάντερ Γιότοβιτς ενώ τη μουσική επιμέλεια έχει αναλάβει ο σκηνοθέτης.
Παίζουν: Κωνσταντίνος Αλκιβιάδης, Δημήτρης Αντωνίου, Δήμητρα Δημητριάδου, Χάρης Ευριπίδου, Σάββας Μενοίκου, Γιολάντα Χριστοδούλου
Παραστάσεις:
Θέατρο Ένα Λεμεσού
Παρασκευή, 22 Φεβρουαρίου 2019 (πρεμιέρα),
23, 24, 26, 27 Φεβρουαρίου και 1, 2, 3 Μαρτίου
Κρατήσεις/ πληροφορίες: 99395970
Θα ακολουθήσουν παραστάσεις στη Λευκωσία
«Εκείνοι που θα ζήσουν εκατό, διακόσια χρόνια ύστερα από μας και θα μας περιφρονούν γιατί ζήσαμε τόσο ανόητα και τόσο ανούσια – αυτοί ίσως βρουν έναν τρόπο να είναι ευτυχισμένοι» (Άντον Τσέχωφ, Ο θείος Βάνιας (1897), μετάφραση Χρύσας Προκοπάκη).
Ένα από τα σημαντικότερα έργα της αγγλικής δραματουργίας, τα Οργισμένα Νιάτα του Τζον Όσμπορν, ανεβάζει το Θέατρο Versus σε σκηνοθεσία Μαρίας Κυριάκου. Γραμμένο το 1955, το έργο με πρωτότυπο τίτλο Look Back in Anger, σηματοδότησε ένα νέο κίνημα στο θέατρο, αυτό των «οργισμένων συγγραφέων». Για πρώτη φορά στην αγγλική σκηνή ακούστηκε η φωνή της μεταπολεμικής νέας γενιάς και τα προβλήματά της, μέσα από την φόρμα του ωμού ρεαλισμού, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις σε κοινό και κριτικούς. «Το μεγαλύτερο επίτευγμα του Όσμπορν», αναφέρει ο μεγάλος σκηνοθέτης Πήτερ Μπρουκ, «είναι πως έδωσε μορφή σε έννοιες, που κανείς μέχρι τότε δεν μπορούσε να συγκεκριμενοποιήσει». Βαθιά πολιτικό, το έργο καταφέρνει να μιλήσει για τη μοναξιά, την έλλειψη επικοινωνίας, τις κοινωνικές αντιθέσεις, τον έρωτα, αλλά και το χάσμα ανάμεσα στην προηγούμενη γενιά και την επόμενη, παντρεύοντας την ιδεολογία με την πραγματική ζωή, και ταυτίζοντας την ανθρώπινη ύπαρξη με την πολιτική της υπόσταση.
Τα Οργισμένα Νιάτα παρουσιάζουν τη ζωή του Τζίμμυ και της Άλισον Πόρτερ, ενός ζευγαριού που ζει σε μια μεγάλη πόλη στα Μίντλαντς. Αυτός, από εργατική τάξη, είναι μορφωμένος, απαιτητικός και κριτικός ενάντια στο κατεστημένο. Αυτή, από αριστοκρατική οικογένεια, μεγαλωμένη σε μια υπερπροστατευμένη ζωή μέσα στην οποία «δεν ήξερε πως είχε γεννηθεί» όπως την αποκαλεί ο Τζίμμυ. Συγκάτοικός τους ο Κλιφ, καλύτερος φίλος του Τζίμμυ. Η απέχθεια του Τζίμμυ για την αριστοκρατία, μετουσιώνεται σε μια συνεχή επίθεση ενάντια στην Άλισον, η οποία φαίνεται να έχει χάσει όλες τις αντιστάσεις της. Ο Κλιφ προσπαθεί να κρατά τις ισορροπίες μεταξύ του ζευγαριού, μέχρι που εμφανίζεται η Ελένα, μια παλιά φίλη της Άλισον. Και τότε όλα ανατρέπονται…
Συντελεστές:
Μετάφραση: Μαρία Κυριάκου – Ανθή Ζαχαριάδου
Σκηνοθεσία: Μαρία Κυριάκου
Σκηνικά-Κοστούμια: Κωνσταντίνα Ανδρέου
Μουσική Επιμέλεια: Πάνος Μπάρτζης
Σχεδιασμός Φωτισμού: Βασίλης Πετεινάρης
Βοηθός σκηνοθέτη: Εύη Χατζηπιερή
Ηθοποιοί: Στέλιος Ανδρονίκου, ΜαρίναΜανδρή, Αντρέας Νικολαίδης, Μέλανη Στέλιου και Μηνάς Τίγκιλη
Ημερομηνίες παραστάσεων
Avant-première: 19 Ιαν. 2019
Πρεμιέρα: 20 Ιαν. 2019
Παραστάσεις: 23, 25, 26, 27 και 30 Ιαν 2018 – 1, 2 και 3 φευβ. 2019